Ipads målgrupp är studenter

Det är fullt möjligt att ni såg mig igår på nyheterna med en stor såg i ena handen och Apple nya produkt, IPad i andra. Jag sågade och sa att:

det här kan bli Apples största blunder sen.. på länge.

Jag har så klart fel. Och rätt.

Varför jag hade fel:

För Apple lanserade inte en stor Ipod Touch eller en Iphone som inte går att ring på igår. De lanserade inte heller en ren underhållningsmasikin. De lanserade en hipp netbook som är riktigt grym att ha till läsande. Du kanske inte kan köra en server lokal, installera vilka program som helst eller hantera filer precis som du vill, men det är inget som målgruppen heller begär.  De vill billiga böcker, intuitiv teknologi som inte tar plats och underhålla sig.

De som kommer köpa IPad är föräldrar och de som precis har tecknat sitt första CSN-lån. Studenterna (och självklart en och annan Apple-fanboi).

Vi pratar om en enkel distrubutionsplattform för böcker: IBook Store. Vi pratar att skapa att en utökad grupp användare av Apple program: IWorks. Och vi talar om ett pris som är helt i klass med alla andra netbooks. Framförallt finns det ett tangentbord till som gör att den direkt kan konkurrera med dem.

Varför jag hade rätt:

Apple har ”spelat sin hand för högt” för att citera Leo Laport från This Week in Tech. The Itunes store har varit och är än idag en lysande plattform för att kapitalisera på innehåll. Böcker, video och app:ar kommer vilja bli fria. Det som gör att konsumenter tycker det är ok med ännu ett systembolag är att produkterna är säkrade. Men jag tror inte det kommer funka långsiktigt.

Även den mest trendkänsliga student, kommer förr eller senare se fördelarna med öppna plattformar och vi kommer se andra typer av kvalitetsstämplar som är knutna till producenterna snarare än distrubitörerna.

Inte bara jag var lite besviken

Nog talat om studenter. Det är ju fler som kommer köpa den ju!

Absolut. Det är mycket möjligt att det blir en hushållsdator. För de som inte har några högre prestandakrav, hålla ner priset och samtidigt vill få en snygg statusdetalj i hemmet. Men jag är högst tveksam på om det är så självklart för de som sitter på en Macbook att köpa upp sig på en Ipad för att det är en soft device att läsa tidningen på, när priset börjar på $499 för en 16 GB utan 3g.

Andra som skrivit intressant om Ipaden:

iPad – en gigantisk iPhone med stora möjligheter! Simon Sundén listar möjligheterna

iPad – de små förlagens nya vän Intressant om vad som händer när det bli lika spelregler.

Nej, Apple kommer inte rädda medieindustrin. Det får ni klara själva Michael Zackrisson koserar över besvikelsen över att Steve Jobs inte räddar journalistiken.

Apple iPad är ingen revolution (ännu) men berättade Steve Jobs allt? Markus Olausson listar fakta och delar sina misstankar om att Apple sitter på ett och annat ess i rockärmen