Hatten av för Svenska Kyrkan

Idag satt jag och bländades av Svenska Kyrkans lansering av Digital bön. Inte nog att en nära femhundraårig institution väljer att träda in i det digitala landskapet genom att göra en naturlig överflytt av bönen, dessutom väljer Svenska Kyrkan att läggga fokus på att ”vi möts upp i bön” istället för att göra en tacky ”så blir dina böner hörda”-blabla.

Be Online

Otroligt smakfullt och seriöst. Du kan läsa mer om tjänsten på Svenska Kyrkans Utvecklingsblogg. (Ja, de har en utvecklingsblogg)

Själv är jag inte särskilt kristen, en har en andlig sida och därför älskar jag den här tjänsten. Det handlar mer att mötas upp kring frågor än att repetera ”rätt” svar. En motpol till Google, sök frågor inte svar. Den åker rakt in i min del.icio.us med taggarna ”vila”, ”tro”, ”lugn”, ”inspiration”.

Jag tror att om fler företag vågade lita på sina tjänster och dessutom lyssna på vad deras kunder älskar hos deras produkter så kommer webben att blomstra lika mycket som vår AFK-verklighet. Vissa saker passar bättre på webben än i det fysiska rummet och snart kommer vi förmodligen sluta skilja på de här två verkligheter. Bara det är värt att gå in och be för.

Update

Bönerna är inte isolerade (om man inte kryssar i det alternativet).

Varje vecka tas de böner med i den domkyrka som man har markerat i församlingens bön. Oftast tyst, men de är med!

Tack till Johan Mansfeldt för förklaringen via twitter.


 • johanmansfeldt

  Hej Joakim!
  Vad kul att du gillar! Vi har lagt ner mycket arbete bakom för att känslan ska vara rätt! Nästa vecka börjar vi också marknadsföra webbplatsen, bland annat via en reklamfilm på TV4 men som du redan nu kan smygtitta på via http://www.youtube.com/watch?v=oZ12WmuazIY Den 20 september är det kyrkoval, och då är du och alla andra välkomna att lägga er röst!

  Allt gott!

 • kinnajonsson

  Vad intressant läsning. Vad jag har reflekterat över är att jag som inte heller är särskilt troende har fått kontakt med en bloggande präst men inom ett annat ämne än religionen nämligen mat. Vi har även kontakt på twitter.com/fikabloggen

  Sen finns det en animering/digitalisering av ett 1100-tals kloster nära där mina föräldrar bor som jag tycker är häftig. Framför allt för att så många från universitet, riksantikvarieämbetet, utvecklare varit engagerade i projektet. http://www.askebykloster.se/

  Internet och sociala medier kan kanske passa kyrkan för att komma fram på nytt sätt.

 • Pingback: Blir kyrkan mer relevant av en bönewebb? « Churchandinternet Blog()

 • Pingback: Utvecklingsbloggen · Google och bönewebben()