Förenklat: Pubsubhubbub?

Swedish Chef
- Pubsubhubbub?

Det är inte jag som har slintint över tangentborden. 🙂

Namnet PubSubHubbub står för Publisher-Subcriber-Hubb och är ett protokoll för att pinga publiceringar. Istället för att polla sin reader (eller annan app som läser in rss) kan man registrera sig till en rss-feeds hub (förutstätter att den har en hub-adress) och så pingar hub:en din reader när innehåll har uppdaterats.

Publicisten pingar servern/hub:en ->
hub:en pingar alla som prenumererar ->
Prenumeranternas reader hämtar nytt innehåll.

Nerdummat exempel:

Disclaimer: Tycker inte att schack är jättesexigt, men det funkar som exempel . Det är ibland lång tid mellan dragen, precis som det är ibland mellan postningar på bloggar.

RSS som vanligt med polling

Du är nyfiken på vad som händer i ett schackparti, fast du är inte där, men din kompis är på plats. Om du skulle följa matchen på det sätt som vanlig rss funkar idag, skulle det innebära att du ringer din kompis var femte minut och frågar
-Har det hänt något?

-Nope
, svarar din kompis.

Efter ytterligare fem minuter
– Har det hänt något?
-Nope.

osv….

Och så fortgår det tills någon har flyttat en pjäs på i schackspelet. Ganska resurskrävande och du får inte veta det direkt, utan får det med +<5 minuter fördröjning.

PubsubhubbubRSS med Pubsubhubbub

Du ber helt enkelt din kompis att ringa dig när det händer något.

Man kan säga att din kompis fungerar som hub, som registrerar att det har kommit en ny version av spelet (dvs han har sett att det har skett ett drag) och du är rss-läsare som har registrerat dig på hub:en (din kompis) genom att be denne att ringa dig.

Ungefär så funkar det. Det minskar arbetet för applikationer och ger dig snabbare uppdateringar. Detta är en del av realtidswebben som man kan fördjupa sig bäst på hos ReadWriteWeb och vill du pimpa upp din wordpress med PubSubHubbub kan du använda den här plugin:en.