Digitalt trafikmeddelande

Just nu är det dålig framkomlighet eftersom Jaiku har havererat. Många försöker ta sig fram via en tråd, men eftersom den är hårt traffikerad bör man nog prova alternativa vägar. Det här är inget nytt problem och visar bara hur viktigt det är att sköta underhåll, så att trafikanter hamnar i tunga köer som bara utmynnar i frustration.Det är intressant vad som händer i kriser. Det handlar visserligen inte om att folk dör och egendom förstörs nu, men den vardagliga ordningen blir faktiskt satt ur spel när jaiku inte fungerar som den ska. Många har klagat och funderat på att flytta till en ny tjänst, men av någon anledning hänger alla kvar. Bästa tjänst vinner inte alltid, utan snarare den med mest engagerade användare.

Hemligheten med sociala siter

Så varför gör inte hela bloggosfären och 2.0-Sverige en gemensam flytt? Diskussionen har funnits och ett litet skak blev det i varje fall när bloggy släpptes, men trots det verkar alla var beslutsamma att stanna på jaiku, trots Friendfeed och Brightkite har både intressantare funktionalitet och stabilitet. Helst av allt vill jag att alla ska flytta till Brightkite, eftersom jag tror att det är den bästa bryggan mellan den digitala världen och den analoga.

En trasig social plattform är mer intressant än en hel

Men tillbaka till kaoset! Det är ju faktiskt det som är intressant. Igår slutade nämligen jaiku släppa in nya poster, men någon kom på att man kunde kommunicera genom kommentarer. Man använde det som en nödkanal tills man upprättade ett ny på friendfeed och meddelade det i ”nöd-jaikutråden”. Hela det här visar på hur användarna nyttjar sin kreativitet för att nå fram.

Men trots att det är lite rörigt får jag en mysig känsla i kroppen när jag ser hur alla samarbetar för att kunna umgås. Karin Adelsköld uttryckte känslan väldigt bra:

”Det känns som vi kommit närmare varandra under dagen ändå. Lite som ett strömavbrott. Vi får tända ljus och kura ihop oss i samma lilla tråd.”